tjoffidoffi.blogg.se

Matbloggstoppen Det här är en matblogg för stora och små. En familjematblogg! Vi som driver denna blogg är Vera (10 år) och hennes pappa Thomas (44 år). Livet är för kort för att äta dåligt. Med dåligt menar vi mat som består av en massa mindre bra halvfabrikat och som saknar det där lilla extra. Välkommen att följa oss!

Bön-, korv- och tomatsoppa Italienne

Publicerad 2014-01-09 19:02:00 i Recept,

Mycket här på tjoffidoffi-bloggen, hittills, har tenderat att handla om vardagsmat. Så även idag. Det är ju ändå lite av vår självpåtagna mission att sprida vikten av att laga riktig mat, nästintill varje dag. (Helst ska det inte ta mer än en timme att få allt klart...) Idag blir det något som kanske låter mindre gott, men smakar ljuvligt: bön, korv- och tomatsoppa.
 
Här snackar vi enkelhet: gör en tomatsåsbas (fräs finhackad gul lök och häll på två burkar/tetra passerade tomater. Riv i 3 vitlökklyftor, släng i salt, peppar och låt koka upp). Häll på lite matlagningsgrädde och en citron + det allra yttersta gula skalet (skölj citronen noga, använd helst ekologiska citroner). (Vi hade lyxen att använda inlagda, små citroner från Marocko.) Häll i generöst med franska örter (helst färska) och två hönsbuljongtärningar. Skiva i lite goda korvar lite på snedden (blir snyggast). (Vi tog chorizo och bratwurst.) Häll sen i bönor av önskad sort. (Här tog vi borlottibönor och kikärtor, en burk av varje.) Låt småputtra. Här la vi också, i eftertankens kranka blekhet, i lite boccolibuketter. Smaka av med salt, peppar och önskade kryddor. Vi duttade i lite Worchestershiresås också. Låt stå för att soppan ska hinna gona till sig lite kärleksfullt. Väldans god blev vår variant!
 
I brödväg ville vi lyxa till det lite och gjorde därför vitlöksbröd genom att (först av allt) göra degen till pizzorna vi skrev om innan (så att den jäste medan vi gjorde allt det andra). Sen, efter en halvtimme, kavlade vi ut degen, la på smör blandat med en abnorm mängd riven vitlök och lite persilja. Därefter vek vi lite rustikt halvsnyggt och la in dem några minuter i den där gamla Pizza Pronton. Tjoffidoffi vad gott!
 
Bon appetit!
 
Vitlöksbröd
 
Bön, korv- och tomatsoppa Italienne

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Annika

Publicerad 2014-01-09 20:35:28

Gott!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vera & Thomas

Vi är matlagningstokiga och hoppas att även du ska bli det. :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela