tjoffidoffi.blogg.se

Matbloggstoppen Det här är en matblogg för stora och små. En familjematblogg! Vi som driver denna blogg är Vera (10 år) och hennes pappa Thomas (44 år). Livet är för kort för att äta dåligt. Med dåligt menar vi mat som består av en massa mindre bra halvfabrikat och som saknar det där lilla extra. Välkommen att följa oss!

Hamburgare - magiskt gott

Publicerad 2014-04-26 09:28:00 i Recept,

Hamburgare är ju hett och hippt numera. Det är bara bra, det. Hipsterstatusen har ökat gemene mans kvalitet radikalt på denna klassiska snabbmatsvariant. Det handlar alltså om att inte köpa färdiga, frusna och förfärliga varianter. Det handlar om att mala själv.
 
 
Det är lätt att börja nörda ner sig i olika köttkombinationer hit och dit, men om du på enklaste vis vill göra en supergod hamburgare är det väldigt simpelt. Du köper helt enkelt en hel bit högrev av bra kvalitet. Sen skär du denna bit i mindre bitar och grovmaler (en gång räcker) i en köttkvarn. Tro för allt i världen inte att du ska börja blanda i något i denna luftigt grovmalna färs nu. Alls icke. Behandla den varsamt genom att låta den vara tills du ska steka (vilket rimligen är inom inte allt för lång tidsrymd från själva malningen).
 
När det är dags att steka: forma en luftig boll av din egenmalda färs. Tänk snöboll, men försök lämna luft längst inne i bollen. Lägg bollen på en skärbräda och ta något att platta ut färsen med (exempelvis en assiett). Tryck en gång så att du får en biff som är någonstans mellan 0,5 - 1 cm tjock. Peppra rikligt med svartpeppar och lite salt på biffen och grilla till önskad nivå. Medium rare rekommenderas, men du väljer såklart själv din egen nivå; det funkar med rare också då det handlar om rent nötkött.
 
 
Den perfekta hamburgaren ska, enligt konstens alla regler, ha ost på sig. Helst "fulost", den klassiska gula amerikanska cheddarvarianten. Sen räcker det egentligen med majonnäs och ketchup. För utimat upplevelse rekommenderas dock långsamt stekt gul lök, som nästan karamelliserats. Var och en blir salig på sin tro, så lägg på vad du gillar. Tänk bara på att burgaren ska gå att äta med händerna, vilket brukar begränsa hur mycket man kan lassa på...
 
Självklart kan man göra sitt eget bröd också. Vår senaste variant gjorde vi så här (från utmärkta www.foodjunkies.se):
 

Hamburgerbröd
ger ca 10 bröd

2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1/4 pkt jäst
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 medelstort ägg
40 g smör (ca 2 msk)
525 g vetemjöl special (ca 8,5 dl)

1) Smält smöret, vänd ner vatten, mjölk och värm till 37 grader.
2) Smula ner jästen i vätskan och rör tills den löst sig.
3) Vispa ägget.
4) Ta fram hushållsassistenten och blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt jästvätskan och det vispade ägget.
5) Låt knåda i cirka 10 minuter med degblandare. Dubbla tiden om du kör för hand.
6) Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek (ca 1-2 h).
7) Ta ut degen och dela i 10 bitar. Forma till bullar, lägg på en plåt och platta till lätt med handen.
8) Täck med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1-2 h).
9) Grädda på 200 grader i cirka 13-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
10) Låt bröden svalna något och lägg sedan hamburgerbröden i en plastpåse så blir de riktigt mjuka. Bröden går bra att frysa.

 
Good luck & bon appetit!
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Vera & Thomas

Vi är matlagningstokiga och hoppas att även du ska bli det. :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela