tjoffidoffi.blogg.se

Matbloggstoppen Det här är en matblogg för stora och små. En familjematblogg! Vi som driver denna blogg är Vera (10 år) och hennes pappa Thomas (44 år). Livet är för kort för att äta dåligt. Med dåligt menar vi mat som består av en massa mindre bra halvfabrikat och som saknar det där lilla extra. Välkommen att följa oss!

Dansk fläskestek

Publicerad 2014-02-23 19:33:00 i Recept,

Nu talar vi klassisk söndagsmiddag: dansk fläskestek. Häng med:
 
Köp en stek med svålen kvar. Riktiga köttaffärer saluför ofta detta, annars kan man säkert be att få köpa en sådan även i en större livsmedelskedjas charkavdelning. Det blir verkligen något helt annat än en vanlig stek. Mums!
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg din danska fläskestek på en ugnsplåt upp och ner. Alltså med svålen nedåt. Krydda undersidan rejält med salt, peppar och malen ingefära. Fyll plåten med vatten, ca 1 cm. Lägg i två lagerblad, en svampbuljongtärning, en hel vitlöksklyfta (eller två)  och lite franska örter. Sätt in i ugnen en halvtimme.
 
Gör basen till såsen genom att smälta ett par matskedar smör, lägg i någon matsked vetemjöl. Bryn till önskad färg. Häll på vispgrädde. Sjud en stund. Lägg i en buljongtärning (helst av svamp), salt & peppar. Dra åt sidan.
 
Vänd fläskesteken efter en halvtimme och salta på svålsidan bra mycket mer än du tror är lagom. Pressa citronsaft över. Sätt in i ugnen, på galler, igen 1 - 1,5 timme. Fyll på vatten då och då så att det inte blir för torrt i plåten under. Pressa över över citronsaft igen vid något tillfälle.
 
Potatisen då? Ja, antingen kan man ha karamelliserad potatis (som vi hade till oxkinden härförleden) eller så funkar hasselbackspotatis utmärkt, gärna med ost istället för ströbröd eller panko. (Vi gjorde de flesta med ost, men några med panko.) Så här kan du göra om du vill göra som vi gjorde: skär skåror i potatisen (använd en träslev eller skär mellan två skärbrädor för att undvika att det blir "chips"). Lägg i en form, salta och pensla med smält smör. Sätt in i ugnen 20 min, ta sen ut och pensla igen med smör samt strö över ost alternativt ströbröd eller panko. Sätt in i ugnen igen tills det är fin färg (ca drygt 20 min).
 
För att maximera effekten av svålen kan ni höja värmen i slutet av stektiden så att det blir fin färg. Ta sen ut och låt vila minst en kvart i aluminumfolie. Skär sedan upp i skivor och lägg i något du vill servera det ur.
 
Medan köttet vilar gör ni klart såsen: sila ner stekskyn i såsen och sjud en stund. Smaka av denna troligtvis fantastiska sås.
 
Servera till dansk rödkål (finns alldeles utmärkt färdig på burk) och broccoli eller smörstekta haricot verts alternativt bryssekål stekt i smör.
 
Vi (vuxna) drack ett mycket prisvärt och gott vin till: Amaltea de Loxarel (nr 3169). Mycket prisvärt och gott, som sagt.
 
Så classic! Så good!
 
Bon appetit!
 
 
 

Om

Min profilbild

Vera & Thomas

Vi är matlagningstokiga och hoppas att även du ska bli det. :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela