Moules marinières
Håll i er nu för här kommer ett ljuvligt tips inför helgen: moules marinières!
Alltså denna klassiska variant av blåmusslor är kanske en av de godaste saker man kan äta. Det smakar hav, franskt hav. Att det dessutom är så superenkelt att göra gör det ännu bättre. Häng med:
Köp ett kilo blåmusslor och tvätta noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig måste slängas. Fräs två finhackade schalottenlökar och två likaledes finhackade vitlöksklyftor i en rejäl skvätt olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta. Kasta i blåmusslorna, häll på 2 dl vitt torrt vin och 2 dl vispgrädde samt en fiskbuljongtärning. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra. Stör över lite färsk persilja (eller andra örter). Sedan bör man lyfta ur musslorna och låt soppan koka ner lite. Servera musslorna direkt från grytan alternativt i en stor skål. Häll då över soppa och avsluta med persilja samt eventuellt brödkrutonger. Jouir les moules! Njut musslorna!
En fransk klassiker är förstås att servera musslorna med pommes och majonnäs. Man kan också bara ha dem som de är ovan. Vi kände oss lite wild & crazy så vi tog sallad, färsk pasta, parmesanost (och goda salamiskivor till dem som inte gillar musslor) som tillbehör.
Bon appetit!



