Påskmat 2014 - kort retrospektiv sammanfattning
Nu är påsken snart över och visst är det en riktigt trevlig högtid att förgylla med god mat. Hos oss blev det såklart lamm och lite annat. Inte minst racksen nedan blev goda då merparten av smaksättningen gjordes efter tillagningen med en sås på olivolja, rosmarin, vitlök, salt och peppar. Riktigt gott, rekommenderas. Även en sydfransk röra på gul lök, paprika och fänkål stekt i olivolja och kryddad med franska örter, salt & peppar fick smaklökarna att stämma upp i änglasång.


Förutom "världens skitgodaste sås" (till nötsteken för dem som inte gillar lamm) gjorde jag en gudomlig sås till lammet på scharlottenlök, Moscatel de setúbal, vispgrädde, hönsbuljongtärning, franska örter, maizena, salt & peppar samt sky från lammtillagningen. Sanslöst god sås. Till förrätt åt vi ålmacka. (Bryt ålbitar i lagom stora varianter och blanda med rödlök och creme fraiche. Salta och peppra. Lägg på något gott mörkt bröd med smör och en salladsbädd. Garnera med gräslök och en halv citronskiva.) Tyvärr glömde vi att fotografera den förträffliga ålmackan. (Desserten bestod av citronkaka och Moscatel de setúbal.)

Här är delar av gänget som avnjöt ovanstående:


Och en annan av alla dessa påskdagar vankades det lite andra kulinariska varianter...



En sak är en röd tråd i allt det här: enkelhetens styrka. Matlagningen får gärna ta tid, men det är det enkla som är det goda. Rustikt och rejält. Smakrikt och snyggt. Omtanke och omsorg. Och bra råvaror, förstås. Det är vad det oftast handlar om när vi gör mat.
Bon appetit!