Amerikansk äggsallad - söndagsmums
Vad passar väl bättre en söndag, på väg mot den efterlängtade våren, än amerikansk äggsallad till lunch? Nä, just precis; inte mycket. Idag gjorde vi vår egen majonnäs också. Dessutom har vi bakat både bullar & bröd. Det är minsann ingen hejd på det hela nu. Vill ni ha recept på både äggsallad och bröd? OK, here it comes...
Äggsallad a la Vera & Thomas New York
För tre år sedan var på en av världens häftigaste platser, New York, och där avnjöt vi ofta mackor med äggsallad till frukost. Märkligt nog är det inte lika vanligt förekommande här hemma.
Vi freestylade till vår variant så här:
Hårdkok 6 ägg. Låt svalna. Finhacka en halv gul lök och en stjälk selleri och lägg i en bunke. Blanda med 1 tsk dijonsenap och en tsk balsamvinäger. Lägg i drygt 4 msk majonnäs. Finhacka äggen och blanda i. Smaka av med salt & peppar. Oh man, vad gott! Låt stå i kylen en stund innnan servering.


Hur man gör majjo? Världens enklaste:
Blanda två äggulor med en tsk dijonsenap alternativt vitvinsvinäger. Häll droppvis i matolja samtidigt som du vispar hårt. (Det går utmärkt att använda elvispen.) Smaka av med salt & peppar.
Brödet har vi snappat upp från en av systrarna Voltaire, är det något du inte gillar bland ingredienserna är det bara att utesluta eller byta ut. Vi har gjort många varianter, men detta är basen/originalet:
Renée Voltaires goda bröd
Ingredienser:
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelvetemjöl
1 dl linfrön
1 dl russin eller andra torkade frukter
1 dl grovt hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt
3 msk honung
1 st äpple
2 msk blandade frön till topping
Ev 10 st örtblad till dekoration
5 dl siktat dinkelvetemjöl
1 dl linfrön
1 dl russin eller andra torkade frukter
1 dl grovt hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt
3 msk honung
1 st äpple
2 msk blandade frön till topping
Ev 10 st örtblad till dekoration
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke utom fröna som ska strös på brödet.
3. Rör sedan ner yoghurt och honung.
4. Riv i äpplena.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten.
6. Strö på fröna och lägg på några örtblad.
7. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 70 - 80 minuter. Kontrollera brödet med ett träspett - är det torrt så är brödet klart.
Tack för det tipset, Renée. Detta är en favvobröd hemma hos oss.Bon appetit!
