Fantastisk focaccia a la Leila Lindholm
Grundrecept
- 25 g färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 7–8 dl vetemjöl special
- Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.
6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och smaksätt med vad du gillar.
8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Bon appetit! (Och tack för tipset, Leila!)

