Fisksoppa made in heaven
Det här med fisksoppa är ändå rätt så enkelt. Åtminstone så länge man har en fungerande bas att utgå ifrån.
Den basen kan vara att man fräser lite hackad gul lök och vitlök i olivolja, slänger i ett paket saffran och sen häller på 2,5 dl grädde samt lika mycket vatten. Dutta i en rejäl skvätt vitt vin. Låt koka upp en stund. Därefter ploppar man i, lite sådär tjoffidoffi, två fiskbuljongtärningar och mixar denna fantatsikt doftrika blandning med en stavmixer (om man som Vera och hennes syskon inte gillar lökbitar). Sen ploppar man i lite tomatpuré - och då blir färgen sådär magiskt ockaaktig som man annars bara återfinner i trakterna kring Provence. I detta läge saltar och pepprar man soppbasen efter behag.
Därnäst är det dags för freestyle: släng i vad ni gillar och/eller har hemma. Idag tog vi broccoli och paprika. Lät koka ihop med basen ovan några minuter och kastade sedan i tärningar av torskrygg och laxfilé. Sist men inte minst: hackade färska franska örter. Smakade gudomligt!
Självklart kan man, som vi, ha lite aioli till. Vi rev helt enkelt vitlök och blandade med majonnäs och lite dijonsenap = klart. Tillbehör: vitlöksbröd. Vuxna drack en riesling från Alsace och barnen (som alltid vid den här tiden på året) julmust.
Så enkelt kan man förgylla vardagen. Dessutom är det rimligtvis hyfsat nyttigt också.
Bon appetit!

