Potatismos + fisk = fiskgratäng
Hatar du att skala potatis? Det gör vi också. Ändå är det värt att göra sig detta besvär när det gäller potatismos. Pulvervarianter bör inte finnas på kartan. Välj så stora och mjöliga potatisar som möjligt. Koka upp i saltat vatten. När dessa pommes de terres är klara så vispa dem med en vanlig elvisp. Dutta i smör, mölk, salt och vitpeppar. Vi brukar smaksätta vårt potatismos med antingen ost, vitlök, örter eller tryffelolja. Just idag tog vi färskriven Gana pandanoost och tryffelolja. Vispa till önskad konsistens och fortsätt krydda tills du är nöjd. Superenkelt, eller hur?
Sen kommer vi till fisken. Fina fisken. Här är det bara att välja en sort man gillar (idag tog vi torsk), tina eventuellt (i kallt vatten om den är frusen, det går överraskande snabbt). Lägg mitt i formen du valt för din gratäng och klicka ut potatismos runtom.
Nu till det bästa: såsen. Vi gjorde en enkel bechamelsås (smält 3 msk smör, häll på 2 msk mjöl och sen lagom mycket mjölk, salt och vitpeppar). Det är en av de fem grundsåserna som finns (de andra är velouté, espagnol, hollandaise/majonnäs och tomatsås, men till dessa kan vi återkomma en annan gång). Vi smaksatte bechamelsåsen med en skvätt vitt vin, färsk dill, färsk gräslök, en fiskbuljongtärning och lite lagom mycket skalade räkor. Denna sås hälls över fisken i formen. Strö över någon god smakrik ost (vi tog Grana pandano).
Kasta in härligheten i ugnen (ca 200 grader) tills den ser fin och gyllene ut.
Det är så värt att ägna en timme åt den här måltiden jämfört med att köpa färdig fiskgratäng (och ändå vänta 30 - 40 minuter på att den djupfrusna stackaren ska bli klar i ugnen). Dessutom: det är ju roligt att laga mat - särskilt tillsammans!
Som tillbehör valde vi den här gången kanske något (i sammanhanget) wild & crazy: ugnsbakad sparris med balsamsmör. Supergott och enkelt: Kör en knippe grön sparris tillsammans med olivolja i ugnen (ca 200 grader) i 12 minuter. Smält samtidigt en rejäl klick smör och slå i en dutt japansk soja, en lite mindre dutt balsamvinäger. Häll över de färdiga sparrisarna. Riv över lite ost. Tjoffidoffi! Mums! (Funkade även till vår fiskgratäng, men kan också fungera som en egen lättare förrätt.)
Bon appetit!


