Söndagsmiddag à la garlic & magisk jordnötsmilkshake
Idag har vi gjort södagsmiddag med massor av vitlök, som hela familjen älskar. Det blev köttfärslimpa med ungsstekta mandelpotatisar, brysselkålsmumma och mumsig sås.
This is how you make it:
Köttfärslimpan
Lägg 1 dl panko (eller ströbröd) i blöt tillsammans med 3 dl mjölk. Låt svälla i 10 min i en bunke. Släng i ca 800 g blandfärs och 2 ägg. Blanda. Fräs 3 finhackade lökar i olja med en klick smör, klipp i ett paket bacon och riv i en klyfta vitlök. Låt bli mjukt (och baconen ska få fin färg). Låt svalna och rör ner lökröran i färsen. Salta och peppra. (Smaka av.) Lägg i en smörad brödform och sätt in i ugnen 30 - 45 min, ca 180 grader.
Potatisen
Halvera mandelpotatis, blanda med olivolja, 3 rivna vitlöksklyftor, salt & peppar. In i ugnen ca 30 - 40 min.
Såsen
Koka upp 5 dl matlagningsgädde. Kasta i en hönsbuljongtärning, lite japansk soja, lite worcestershiresås, en riven vitlöksklyfta och en skvätt balsamicovinänger (från Modena). Red av med maizena. Smaka av med salt & peppar samt sky från köttfärslimpan.
Brysselkålsmumma
Fräs 4 finhackade gula lökar i olivolja med en klick smör. Klipp i ett paket bacon. Riv i 2 vitlöksklyftor. Lägg i önskad mängd brysselkål. Fräs på medelvärme tills brysselkålen är klar. Salta & peppra.
Oh. My. God. Supergott!
Till efterätt gjorde vi en fullkomligt magisk jordnötsmilkshake såhär:
5 dl gammaldags vaniljglass mixas med mjölk och en riktigt rejält överdriven stor klick jordnötssmör. Blanda i lite, lite lönnsirap. Otroligt gott!
Bon appetit!

