tjoffidoffi.blogg.se

Matbloggstoppen Det här är en matblogg för stora och små. En familjematblogg! Vi som driver denna blogg är Vera (10 år) och hennes pappa Thomas (44 år). Livet är för kort för att äta dåligt. Med dåligt menar vi mat som består av en massa mindre bra halvfabrikat och som saknar det där lilla extra. Välkommen att följa oss!

Citronglaserad lax med sydfransk röra, couscous & gratinerade tomater

Publicerad 2014-07-29 14:14:58 i Recept,

I den tropiska hettan som för närvarade råder, blir man onekligen lite slö - och maten som ska ätas får gärna inte vara för "tung". Därför kommer här ett tips på citronglaserad lax med en härlig sydfransk röra och mumsigt smaksatt couscous och, inte att förglömma, sagolika tomater.
 
Laxen:
 
Börja med att göra en glaze genom att grovriva en noga tvättad citron, kläm också ut all saft. Riv i (minst) två vitlöksklyftor. Häll i två msk honung samt en msk maizena. Koka upp och späd successivt med en dl vatten. Glazen ska vara som kräm. Glazen är klar, låt svalna och gå loss på resten av göromålen. (När du tycker att det är läge sen så pensla bara laxen rikligt med glaze och sätt in i ugnen en stund, dock inte för länge så att den blir torr och tråkig. Vi körde kanske vår bit en dryg kvart.)
 
Sydfransk röra:
 
Stek upp två scharlottenlökar, tre viklöksklyftor (hackade) med en zuccini och en fänkål. Salta, peppra och krydda med provensalska örter. Häll i svarta oliver. Njut.
 
Couscous:
 
Koka upp vatten (i exempelvis en vattenkokare). Häll couscous i en skål, bunke eller gryta. Häll i generöst med gurkmeja, vitlök, örter, chili, salt & peppar. Häll sedan på det kokande vattnet och lägg över ett lock eller en tallrik i 5 min. Rör sedan om och blanda i någon god olja. Vi valde att dekorera med bondbönor (som du bara pillar loss från sina skidor och sedan kokar i 5 - 8 min och därefter sköljer i durkslag med iskallt vatten. Sen pillar du ut härligheterna från sitt sega hölje och dekorerar efter behag).
 
Tomater:
 
Skölj och skär tomater i fyra delar. Krydda med örtsalt och örter. Dutta över någon god olja. Lägg över en bit parmesanost. Sätt in i ugnen en stund. Njut.
 
Servera med tomattapenade och aioli (vilket vi gjorde, men missade att fota). Dessutom stekte vi lite halloumiost till en familjemedlem som (dessvärre) inte gillar fisk. För att lura barnen att äta mer grönsaker hade vi även lite grillad majskolv med vitlökssmör till.
 
Bon appetit i sommarhettan!
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vera & Thomas

Vi är matlagningstokiga och hoppas att även du ska bli det. :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela