Omelett (som en plätt) ;)
Idag åt vi fantastiskt god, hemlagad falafel med sallad, härlig sås med vitlök, ingefära och citron samt pitabröd. Mycket passande en dag som denna, när köttlarmet ekar över Sverige.
Ja, Jisses. Vad ska man egentligen kunna äta för att vara på den säkra sidan? Varför inte sitta lugnt i båten och göra aktiva val baserade på att äta riktigt lagad mat på bra råvaror? Nåt i den stilen kör vi på.
Hur mycket vi än älskar kött är det nog ändå sunt att äta lite hyfsat varierat. Då blir det också godare när man väl äter det man planerat. Variationen skapar en naturlig längtan efter det aktiva valet som gäller för den aktuella dagen, skulle man kunna säga. I den bästa av världar, åtminstone.
Men varför säger rubriken omelett när jag skriver om falafel? Svaret är uppenbart: hur gott det än var, dagens måltid, ville dessa smakrika falafelbitar inte låta sig fotograferas. (Men vill du testa kan du mixa kikärtor med lättbrynt lök, vitlök, chili, spiskummin, salt & peppar. Rulla bollar, pudra med mjöl och stek i olivolja.)
Istället tänkte vi, i all välmening och enkelhet, ge er receptet på hur ni får helt perfekta omeletter. Det är så mycket lättare än du tror - och om du inte redan följer dessa löjligt enkla instruktioner är vi övertygade om att du från och med nu inte kommer att tillaga omelett på annat vis:
Värm upp en gjutjärnsstekpanna på högsta värme. Knäck 3 ägg i en bunke, häll i två matskedar vatten. Blanda snabbt med en gaffel (inte för mycket). Svep i några matskedar olivolja i stekjärnet. När järnet är riktigt hett, inte innan, så häll i äggsmeten. Sänk värmen till 4 eller 5. Dutta bort luftbubblor etc med stekspade. Stjälp upp din perfekta omelett på en tallrik, fyll med din favvofyllning och vik ihop. Servera eventuellt något tillbehör till (beroende på hur hungrig du är). Salta med flingsalt på din perfekt färdiga omelett.
Hemligheten till det formidabla resultatet är den höga värmen i början. Oslagbart enkelt, men värdefullt tips. Inte sant?
Lycka till.
Bon appetit!
