tjoffidoffi.blogg.se

Matbloggstoppen Det här är en matblogg för stora och små. En familjematblogg! Vi som driver denna blogg är Vera (10 år) och hennes pappa Thomas (44 år). Livet är för kort för att äta dåligt. Med dåligt menar vi mat som består av en massa mindre bra halvfabrikat och som saknar det där lilla extra. Välkommen att följa oss!

Fransk afton: boeuf bourguignon och tarte tartin

Publicerad 2014-11-02 10:34:00 i Recept,

Hösten är som gjord för franska aftnar, minst sagt. Mörkret som omsluter oss vid den här tiden på året kräver helt enkelt att vi aktivt paketerar in tillvaron i härligheter - eller mumsigheter. Därav detta mustiga menytips: boeuf bourguignon med tarte tartin som dessert.
 
On est va:
 
Köp fin högrev. Skär i grytbitar (3 - 5 cm). Bryn i smör och olivolja så att bitarna får fin färg. Salta och peppra. Lägg över i emaljgryta. Bryn gul lök och ett paket bacon. Lägg över i emaljgrytan. Ta några morötter, skär i slantar och släng i grytan. Häll på kalvbuljong och rött mustigt vin (minst hälften hälften). Pressa i tre stora vitlöksklyftor. Låt koka upp och sedan puttra i fyra timmar. När ca en timme återstår, dutta i vitlöksfrästa champinjoner och en rejäl mängd lätt uppstekt scharlottenlök. Red gärna av lite med maizena. Garnera med ett paket stekt bacon och massor av färsk persilja eller franska örter.
 
Servera grytan med ris, bulgurvete eller potatis. Men om du vill vara trogen det franska originalet så servera med smörslungad spaghetti. Det är en orimligt god kombination. Fantastisk, ärligt talat. En god sallad till, sätter pricken över i:et.
 
Har du kommit så här långt är det lika bra att gå all in. Varför inte slänga ihop en passande dessert?
 
Tarte tartin gör du superenkelt genom att smälta 150 g smör med 150 g socker i en stekpanna. Lägg i 10 äpplen, där du först delat varje äpple i fyra delar och tagit bort kärnhuset. Låt alla äppelbitarna karamelliseras. Koka i ca 10 - 15 min. Strö över 100 g riven mandelmassa. Lägg sedan över ett täcke med smördeg så att hela stekpannan täcks. Vik ner kanterna i pannan. Sätt in i ugn på 175 grader i ca 30 min. Kolla när smördegstäcket har fin färg. Ta ut och låt vila i en timme. Stjälp upp (alltså vänd upp och ner) i fin form och servera med vispad grädde och kolasås. Avnjut därtill Sauternes-vin för himmelsk upplevelse.
 
(Kolasåsen gör du enkelt själv genom att koka/puttra en burk kondenserad mölk i fyra timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten. Ta bort etiketten innnan du börjar koka. Låt sedan svalna, öppna och blanda med lite vispad grädde och strö en aning franskt havssalt på toppen. Mums på riktigt!)
 
Bon appetit tout le monde!
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vera & Thomas

Vi är matlagningstokiga och hoppas att även du ska bli det. :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela