tjoffidoffi.blogg.se

Matbloggstoppen Det här är en matblogg för stora och små. En familjematblogg! Vi som driver denna blogg är Vera (10 år) och hennes pappa Thomas (44 år). Livet är för kort för att äta dåligt. Med dåligt menar vi mat som består av en massa mindre bra halvfabrikat och som saknar det där lilla extra. Välkommen att följa oss!

Stoofvlees

Publicerad 2014-10-05 10:13:00 i Recept,

Nu har tystnaden från den här bloggen talat länge nog. Här kommer vi tillbaka med full kraft för att fokusera belgisk mat: Stoofvles.

Ja, belgisk mat är alls icke bara musslor och pommes. En klassisk gryta kallad stoofvles är riktigt genuin belgisk mat och serveras traditionellt med pommes och majonnäs. (Belgarna hävdar förresten att de uppfann pommes frites, så har du en belgisk afton är det dumt att inte avnjuta denna gudomligt goda härlighet.)

Med tanke på att Belgien också är ett ölens Mecka, det finns över 400 belgiska ölsorter, så passar det fint att dricka någon spännande öl till denna mustiga rätt. Perfekt för höstens myskvällar, det är riktig comfort food.

Så här gör du:

Klipp 15 katrinplommon på mitten och lägg i en bunke och häll över två mörka stoutöl (typ porter). Bryn lagom stora bitar av högrev i riktigt smör så att de får fin färg. Salta och peppra. Lägg undan successivt (stek inte för många på en gång, då blir de kokta och får ingen fin yta). Stek ett paket bacon. Kasta i tre grovt skivade gula lökar (dela i halvor, skiva sedan). Bryn. Lägg tillbaka högrevsbitarna. Häll över ölen och katrinplommonen. Lägg i ett lagerblad, en mosad vitlöksklyfta (krossa och salta samt mosa ihop till en pasta), timjan alternativt fransk örtblandning samt ca en matsked vitvinsvinäger. Lägg till sist i en brödskiva där du brett på dijonsenap på båda sidor. Låt puttra i tre timmar. (Katrinplommonen kan bytas ut mot exempelvis morötter. Ja, egentligen kan man nog slänga i vad som helst som man gillar och tycker passar.)

Servera stoofvles på klassiskt belgiskt vis med hemgjorda pommes (fritera stavar av bakpotatis) och majonnäs. Funkar fint att dricka något riktigt gott franskt rött vin till, men annars en spännande belgisk öl med rejäl alkoholhalt. Och varför inte inleda kvällens begivenhet med körbärskriek (körsbärsöl som är häpnadsväckande och oväntat supergod)? Riktigt höstmums!

Bon appetit!
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Britt Markusson

Publicerad 2014-10-05 17:55:17

Thomas...i Belgien vet jag att det finns över 400 små bryggerier, sen finns det en mängd storbryggerier. I Brügge som du kanske besökt finns en pub som bara serverar öl från trappist o småbryggerier, ungefär 400 sorter....till det lika många olika sorter glas, ett för varje sort. Er mat ser mumsig ut...måste prövas vid tillfälle.

Svar: 👍
Vera & Thomas

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vera & Thomas

Vi är matlagningstokiga och hoppas att även du ska bli det. :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela